Default Image

Natuur

Moravië is een afwisselend uitgestrekt bosrijk gebied gelegen 50 km ten oosten van Praag. Het is ideaal voor natuurliefhebbers, sporters en mensen die het leuk vinden om interessante moraviebezienswaardigheden te bezichtigen. De centrale ligging maakt het mogelijk gevarieerde uitstapjes te maken naar het ruige Adelaarsgebergte (Oost Bohemen), het prachtige Jesenikengebergte, het Beskydengebergte, de Gouden stad Praag en natuurlijk de wijnstreek in Zuid Moravië.

Jeseniken gebergte
Is gelegen ten oosten van het Adelaarsgebergte in het noorden van Moravië-Silezië tegen de Poolse grens. Het is een voor het toerisme zeer aantrekkelijke streek met rondvormige heuvelruggen, diep ingesneden dalen, snelle bergstroompjes en talrijke rotsen. De hoogste berg van het Jesenikengebergte en van heel Moravië is Praded (1492 m). Onder Praded bevindt zich ook de bron van rivier Opava. Er zijn tal van uitgezette en goed onderhouden wandelroutes, toeristische chalets, uitzichttorens, kabelbanen etc.

Beskyden gebergte
Ligt in het noordoostelijke punt van Moravië aan de grens met Polen en Slowakije. Het is een veelzijdig gebied met een uitgesproken karakter. Behalve klederdracht, dansen en andere uitingen van volkscultuur zoals de typische bouwwerken, kent dit gebied diepe dalen, uitgestrekte bossen, die afgewisseld worden met heerlijke ruikende bergweiden en karakteristieke bergnederzettingen. Er zijn ook veel stuwmeren in dit gebied die dienen als drinkwaterreservoirs en zwem- watersport- en visvoorzieningen. Vooral kostbaar in deze streek zijn de 15 beschermde natuurreservaten. Bijna alle locaties langs de wegen zijn toeristische centra, uitgangspunten voor wandelingen en bergtochten.

Default Image

Natuur

Deze populaire regio gelegen ten oosten van het Reuzengebergte biedt elke vakantieganger wat wils. Het is een streek waar natuur en cultuur hand in hand gaan. Uitgestrekte vlaktes, oost bohemenheuvelachtige landschappen en bergachtige gebieden treft u hier aan en de actieve toerist kan hier naar hartelust wandelen, fietsen, zwemmen, bergbeklimmen en in de winter skiën.

Adelaarsgebergte
De gebergtes Orlicke Hory (Adelaarsgebergte) en Kralický Sněžník trekken veel bergsport- en wandelliefhebbers aan. Het is het meest oostelijk gelegen berggebied van Bohemen gelegen aan de grens met Polen en is een natuurreservaat. De bergrug is ongeveer 20 km lang en 10 km breed. De hoogste top is de Velka Destna met 1115 m. U vindt er pittoreske stadjes en talloze kastelen. De rivier Orlice stroomt door het gebergte samen met nog vele andere beekjes. U vindt er loof- en dennenbossen, kabbelende riviertjes en groene weiden.

Polabi
In Oost-Bohemen is eveneens de streek Polabi zeer geliefd. U bevindt zich in de overwegend vlakke omgeving van de rivier Elbe en geniet van een aangenaam warm klimaat. Er is veel gelegenheid om te gaan zwemmen, watersporten, wandelen of te fietsen. De rotsen van Adrspach en Teplice zijn unieke natuurreservaten die een goede verbinding met het Reuzengebergte maken.

Default Image

Natuur

Reuzengebergte
Het Reuzengebergte is het toeristisch meest bezochte grensgebergte. Deze streek grenst aan Polen, slechts 125 km ten noorden van Praag. Het landklimaat in het Reuzengebergte voelt in dereuzengebergte zomer zeer behaaglijk aan. Dit beschermde Nationale Park is één van de grootste in Midden Europa, met een oppervlakte van 36.300 ha, onderverdeeld in 12 natuurreservaten. Typerend voor dit gebied zijn de schitterend gedecoreerde houten woningen, de zogenaamde “roubenky”. Het Reuzengebergte is het grootste en hoogste gebergte van Tsjechië en kenmerkt zich door zijn vlakke, afgeronde toppen. en diepe dalen. Het hoogste punt is de Snezka op 1602 m hoogte en het laagste punt ligt op 263 m. Het gehele gebergte is bedekt met hoogveen en bossen.

Adrspach
Ten oosten van het Reuzengebergte bevinden zich schitterende zandsteenformaties genaamd Adrspach. Deze zandstenen rotsformaties met een prachtig helder meer erbij zijn zeer bijzonder. U kunt hier heerlijk wandelen op diverse routes en bootje varen.

Default Image

Natuur

Boheemse Woud (Sumava)
Ligt in het zuidwesten van Tsjechië, 950 km van Utrecht en heeft een lengte van meer dan 200 km. Het grootste oerwoud van het land “Boubin” is zeer indrukwekkend. Het natuurbeschermde zuid bohemengebied “Sumava” is zeer gevarieerd en bestaat afwisselend uit een ruig landschap met bossen, velden, rivieren, meertjes, heuvels en bergen. De rivier Moldau ontspringt hier en verbreedt zich tot het prachtig gelegen Lipno meer.

Tsjechisch Canada
Ten oosten van Ceske Budejovice ligt Jindrichuv Hradec. De staatsburcht en het kasteel vormen in deze plaats het derde grootste kastelencomplex in Tsjechië. Jindrichuv Hradec ligt in een prachtig natuurgebied ook wel Tsjechisch Canada genoemd. Het is aan te bevelen een reis te maken met de smalspoortrein. In de zomer vertrekken er ook stoomtreinen. Het Jindrich dal is het meest schilderachtige deel van Hamersky Beek tussen de dorpen Blazejov en Jindris. Een leuk gezin uitstapje naar het grote aqua park van Jindrichuv Hradec raden wij aan.

Orlik meer
Dit stuwmeer ligt in een diep dal in Zuid-Bohemen met steile en beboste hellingen die plaatselijk ook rotsachtig zijn. Het meer achter de stuwdam is omgeven door het schilderachtige en rustige landschap van het centrale Povltaví. Er zijn verschillende watersportmogelijkheden zoals zwemmen, windsurfen, zeilen, roeien (de stuwdam is uitgerust met een hijsinstallatie voor boten) en sportvissen.

Default Image

Natuur

Deze mooie streek bestrijkt een gebied met een straal van ongeveer 80 km rondom Praag. Het behoeft geen uitleg dat deze streek bekend is om zijn historische schatten waarin Praag praag centraal bohemennatuurlijk de hoofdrol speelt. Centraal Bohemen heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de opbloei van het hele land. Het is een streek die wordt gekenmerkt door zijn heuvelachtige landschap met dalen, uitgestrekte bossen, weilanden, graanvelden en heerlijke meertjes voor de watersportliefhebbers. Deze streek is zowel in de zomer als in andere jaargetijden een prima vakantiebestemming daar ze een grote keus aan mogelijkheden biedt.

Ten noordwesten van Praag vindt u een zeer aantrekkelijk waterrijk gebied waar de rivieren Jizera, Berounka, Elbe en Moldau bijeen komen. Daardoor is dit gebied een waar paradijs voor waterliefhebbers.

Berounka dal
Het Berounka dal is een prima recreatiegebied gelegen in het beschermde natuurgebied de Boheemse karst. De kalksteenrotsen in de omgeving geven een romantisch landschap met wonderschone diepe dalen, watervallen en veel flora. Hier bevinden zich ook de indrukwekkende Konepruske grotten.

Default Image

Natuur

Als u van Praag richting het noordelijke deel van Tsjechië rijdt, dan treft de wijnliefhebber veel wijngaarden in de omgeving van Melnik. Deze streek ten noorden van Praag kent prachtige noord bohemenkleurvariaties en een ongelijksoortig schitterend bebost natuurgebied.

Tsjechisch Paradijs
Rondom dit adembenemend mooie natuurgebied zijn bekende apart gevormde zandsteenformaties te bezichtigen, die zich uitstrekken van Jablonec nad Nisou tot aan de plaats Jicin. Dit “Tsjechische paradijs”, wat ook wel wordt beschouwd als een van de mooiste plaatsen, is 100 km ten noordoosten van Praag te bewonderen. Niet alleen liefhebbers van bergbeklimmen komen hier aan hun trekken maar ook de wandel-, fiets- en waterliefhebbers genieten hier volop! Er zijn tal van routes uitgezet die langs Hruba Skala, Trosky, Kozakov, Kost, Jicin en Mnichovo Hradiste voeren. Ook zijn er in deze romantische omgeving veel historische bezienswaardigheden te vinden zoals kastelen, burchten en monumenten van volks architectuur. De meest imponerende en symbolische bezienswaardigheid is de ruïne van Trosky. Daarvandaan heeft u een prachtig uitzicht op de omgeving.

Luzickegebergte
Tussen het Zandsteengebergte bij de Elbe en het Jizerske gebergte ligt een heuvelgebied wat het Luzickegebergte wordt genoemd. Aan de voet van dit gebergte ligt het interessante plaatsje Jablonne v Podjestedi waar u een kloosterkerk en het Barok kasteel “Lemberk” kunt bezoeken.

Default Image

Natuur

Prachtige loofbossen en meren staan synoniem voor dit prachtige natuurgebied. Een ware lusthof dat op één dag rijden van Nederland ligt, pal over de Duits-Tsjechische grens. Het is een west bohemenprachtige landstreek die een heilzame werking heeft op lichaam en geest en waar het geneeskrachtige water rijkelijk vloeit. Het Boheemse woud met zijn unieke vegetatie verkeert in uitstekende conditie doordat het jarenlang verboden gebied is geweest.

Ertsgebergte
In het westen van Tsjechië ligt het prachtige Ertsgebergte. De hoogvlakten en lichte hellingen in dit gebergte zijn uitermate geschikt om heerlijke fiets - en wandeltochten te maken. Boven Jachymov reiken de bergtoppen tot over de 1200 m.

Jesenice
Dit stuwmeer is gelegen in de rivier Odrava, op zo’n 7 km van Cheb. Het stuwmeer is geschikt voor allerlei watersportactiviteiten.

sticky video